Orgel & strijkers

ORGEL Serie 2020-2021 DE DOELEN    

Woensdag 10 februari 2021
Rotterdam De Doelen / Grote Zaal
Aanvang 20.15 uur / concert met pauze

Samen met een strijkersensemble bestaande uit musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Orkest van de Achttiende Eeuw brengt hij een ode aan Johann Sebastian Bach.


Orgelconcerten van Johan Sebastian Bach 1685-1750

Uit een krantenverslag - Dresden 21 September 1725:

De Kapel-Meester uit Leipzig, Mr. Bach was hier laatst en werd ontvangen door virtuozen die in de stad Dresden en aan het hof musiceren. Gisteren en de dag daarvoor bespeelde hij meer dan een uur het nieuwe Silbermann orgel in de Sophienkirche. 

Preludes en diverse 'Concerten mit unterlauffender Doucen Instrumental-Music' (met begeleidende strijkinstrumenten)

Bach was geen onbekende in deze stad. In 1717 was hij daar om een muzikale wedstrijd aan te gaan met Louis Marchand. Die overigens op het laatste moment niet doorging omdat Marchand was gevlucht…

In 1725 en 1731 bespeelde Bach het nieuwe Silbermann orgel in de Sophienkirche.

En twee jaar later (in 1733) bespeelde zijn oudste zoon Friedemann Bach dit nieuwe orgel tijdens een proefspel. O.a het Preludium en de Fuga in G BWV 541, een orgelcompositie in Italiaanse concertstijl zoals de Dresdenaren die kenden van Vivaldi.

Vadertje Bach had een en ander goed geregeld, hij had de sollicitatiebrief geschreven en na een verpletterend optreden kreeg zoonlief Friedemann de begeerde aanstelling.

4285.jpg
Die Sophienkirche vor 1840 auf einer kolorierten Lithografie eines unbekannten Künstlers.jpg