ROda Festival


ROtterdamse orgelDAgen

Bij de afgelopen edities van het festival RODA - ROtterdamse orgelDAgen - was Geert Bierling intensief betrokken, aanvankelijk als mede-programmeur en bij de laatste drie edities als artistiek leider. Vijf mooie festivals konden worden gerealiseerd, waardoor Rotterdam als Orgelstad landelijkop een bijzondere manier op de kaart kon worden gezet.

ROtterdamse orgelDAgen, een samenwerkingsverband van: 
• Concert- en Congresgebouw de Doelen
• Codarts Rotterdam
• Stichting Laurenskerk
• Stichting Stadsmuziek
• Stichting Rotterdam Orgelstad

Het grafisch ontwerp was vanaf de eerste editie in handen van Studio10am.nl / Magda Margarint.
Zij ontwierp de huisstijl voor de communicatie-uitingen, zoals flyers, posters, programmaboekjes, advertenties en banners. 
De RODA babes die de festivals serieus of soms met een knipoog ondersteunden bleken voor velen een ‘collectors item’….. 


Het festival ROtterdamse orgelDAgen kan gezien worden als een zinnenprikkelend festival waarin de ‘Koning der muziekinstrumenten’ eer aangedaan werd met een omvangrijk programma. Een grote schare muziekliefhebbers bezocht de talrijke concerten.


In 2008 werkten de beheerders en bespelers van de Rotterdamse orgels voor het eerst succesvol samen en werd een volwaardig festival gerealiseerd met meer dan 4.000 bezoekers, waarbij de Britse orgelcultuur centraal stond. In juni 2010 vond de tweede editie plaats en werden vele muziekliefhebbers betrokken in een uniek orgelfeest, ditmaal onder de titel 'Orgel &'. Concerten met programma’s waarbij avontuurlijke presentatievormen en spannende combinaties werden gezocht met allerlei kunstvormen zoals dans, jazz, poëzie en popmuziek. De focus lag hierbij op de Duitse Orgelcultuur. In 2011 werd er uitgebreid aandacht besteed aan de Franse orgelcultuur. Alexandre Guilmant, grondlegger van de Franse Orgelschool stond centraal. In 2012 was het festivalthema Venezia! met een programma dat was gewijd aan vier eeuwen muziek uit deze water- droomstad. In 2013 ging de rondreis van de ROtterdamse orgelDAgen verder. Antwerpen stond daarbij in ‘the picture’.  Orgels en organisten acteerden een week lang, o.a. in de mini opera ‘Het Gorgelende Orgel’, geïnspireerd op Vlaamse striphelden en in de familievoorstelling ‘Achilles & Het Waterorgel’.