Guilmant 1 & 7

ZATERDAG 21 NOVEMBER2015
Rotterdam/ De Doelen / Grote Zaal
15.00 uur Toegang vrij

GEERT BIERLING Doelenorgel
Guilmant 1 en 7


Programma

Guilmant - Sonate nr.7 op.89
Guilmant - Prière et Berceuse op.27
Guilmant - Sonate nr.1 op.42 (1ère Symphonie)

Stadsorganist Geert Bierling verzorgt dit seizoen een integrale uitvoering van de orgelsonates van de grote Franse organist/componist Félix-Alexandre Guilmant 1837-1911.
Vandaag trapt hij af met de populaire Eerste en contrastrijke Zevende Sonate. Félix-Alexandre Guilmant was in de tweede helft van de negentiende eeuw een beroemde Franse orgelvirtuoos, die recitals gaf tot in Rusland en de Verenigde Staten. Bovendien liet hij een omvangrijk (orgel)oeuvre na. Kent u hem nog niet, of kunt u juist geen genoeg van zijn muziek krijgen? Kom naar de Doelen: Geert Bierling speelt dit seizoen alle acht orgelsonates van Guilmant, en na afloop van de concerten kunt u de organist nog ontmoeten ook! Concert met nazit.

Dit concert is gratis toegankelijk, maar het aanvragen van een toegangskaart is verplicht.

 


Guilmant 5 & 6

ZATERDAG 05 MAART2016 / 13.00 uur
Rotterdam/ Concertgebouw De Doelen / Grote Zaal
Toegang vrij

GEERT BIERLING Doelenorgel


Programma

Guilmant - Sonate nr.6 op.86
Guilmant - Sonate nr.5 op.80

Geert Bierling voert dit seizoen alle orgelsonates van Guilmant uit: fraaie staaltjes contrapunt met expressieve kleuren. Het tweede concert in deze reeks op het Doelenorgel is gewijd aan de Vijfde en Zesde Sonate. Zo’n dertig jaar lang bespeelde Félix-Alexandre Guilmant het schitterende Cavaillé-Coll-orgel van La Trinité te Parijs. Zijn benoeming als organist van het Palais du Trocadéro bood hem de mogelijkheid zijn carrière als concertorganist uit te bouwen. Niet zo verwonderlijk dat hij voor al deze uitvoeringen tevens zelf een groot aantal werken componeerde, waaronder acht orgelsonates. Concert met nazit.

Dit concert is gratis toegankelijk, maar het aanvragen van een toegangskaart is verplicht.

 


Guilmant & Franck

zaterdag 23 april 2016 / 13.00 uur
Rotterdam/ Concertgebouw De Doelen / Juriaanse Zaal
Toegang vrij

GEERT BIERLING drukwindharmonium (Paris 1880) BERT MOOIMAN piano


Franck - Prélude, Fugue et Variation op.18
Franck - Grande Pièce symphonique op.17 (bew. Bierling/Mooiman, première)
Guilmant - Sonate nr.3 op.56 & Sonate nr.4 op.61

Geert Bierling en Bert Mooiman spelen nu eens niet orgel, maar drukwindharmonium en piano. Dit is deel drie van Guilmants volledige orgelsonates, werken waarin hij kracht en sfeer voortreffelijk wist te combineren. Met Franck en Widor geldt Félix-Alexandre Guilmant als de grondlegger van de Franse symfonische orgelstijl, gerelateerd aan de orgelbouwstijl van Aristide Cavaillé-Coll. Widor noemde zijn imposante, grootschalige orgelwerken ‘symphonies’, maar Guilmant hield het bij ‘sonates’. Op het concertprogramma van Geert Bierling en Bert Mooiman staan Franck en Guilmant én harmonium en piano genoeglijk naast elkaar.
Concert met nazit.

Dit concert is gratis toegankelijk, maar het aanvragen van een toegangskaart is verplicht.

  


Guilmant 2 & 8

Zaterdag 4 juni 2016 / 13.00 uur
Rotterdam/ Concertgebouw De Doelen / Grote Zaal
Toegang vrij

GEERT BIERLINGDoelenorgel


Guilmant - Sonate nr.2 op.50
Guilmant - Sonate nr.8 op.91 (2ème Symphonie)

Stadsorganist Geert Bierling speelt dit seizoen Guilmants complete sonates: machtige, meesterlijk geschreven orgelwerken. Hij sluit zijn integrale op het Doelenorgel af met de Sonates nummers 2 en 8. Félix-Alexandre Guilmant was een bekende concertorganist, componeerde een aanzienlijk (orgel)oeuvre bij elkaar, publiceerde een collectie oude orgelwerken en gaf ook nog les: hij was medeoprichter van de Schola Cantorum in Parijs en nam daarna de orgelklas aan het Parijse conservatorium van Widor over. Geert Bierling sluit vandaag zijn Guilmant-integrale af. Na afloop kunt u met de organist en andere orgelliefhebbers napraten met (tegen betaling) een kopje koffie en een broodje. Concert met nazit

Dit concert is gratis toegankelijk, maar het aanvragen van een toegangskaart is verplicht.