DE KLOKKENLUIDER VAN DE NOTRE DAME 

ZWIJGENDE FILM UIT 1923

Zaterdag 17 november 2018 / 17.00 uur
Schiedam / Grote Kerk  
Suikerzoet Filmfestival 
Toegang vrij


17-11-2018 afbeelding 2.jpg

Zwijgende filmklassieker uit 1925 begeleid met live-improvisaties op het drieklaviers Flentrop orgel door Geert Bierling.

HET VERHAAL

The Hunchback of Notre Dame, een in Amerika opgenomen film uit 1923, werd geregisseerd door Wallace Worsley.  Het is de eerste van vier verfilmingen van Victor Hugo’s beroemde roman ‘Notre Dame de Paris’ uit 1831. Het was tevens een van de succesvolste stomme films ooit van Universal Studio's, met een wereldwijde opbrengst van drie miljoen dollar. 

Het verhaal speelt in het Parijs van de vijftiende eeuw rondom en in de middeleeuwse Parijse kathedraal, die voor deze film op schaal was nagemaakt en een exacte copie vormde van de originele Notre Dame zoals die er uit zag in 1492.

Hoofdpersoon Quasimodo slijt zijn leven als klokkenluider. Zijn meester, Jehan Frollo, is de kwaad-aardige broer van de aartsbisschop Claude Frollo. Hij wil dat Quasimodo voor hem de zigeunerin Esmeralda, dochter van zigeunerkoning Clopin, ontvoerd. Esmeralda wordt echter gered door de legerkapitein Phoebus. Quasimodo wordt voor zijn daad veroordeeld tot geseling op het centrale plein. Esmerelda is getuige van de geseling, en krijgt medelijden met hem. Zo brengt ze hem onder andere wat water.

Jehan en Clopin ontdekken beide dat Phoebus verliefd is geworden op Esmerelda en met haar wil trouwen. Clopin leidt de zigeuners en bedelaars van Parijs naar het huis van Phoebe's verloofde en eisen Esmerelda's terugkeer. Esmerelda stemt uiteindelijk toe. Phoebus loopt later in de Notre Dame Jehan tegen het lijf, die hem neersteekt en gewond achterlaat. Esmerelda krijgt de schuld en wordt ter dood veroordeeld. Quasimodo redt haar van de galg en vlucht met haar de kathedraal in, waar Claude Frollo haar kerkelijk asiel verleent.

Onder leiding van Clopin bestormen de zigeuners de kathedraal. Quasimodo slaagt erin met stenen en gesmolten lood de aanval af te slaan. Ook doodt hij Jehan door hem van de balustrade van de Notre Dame te gooien. Jehan kan nog net voor hij valt Quasimodo dodelijk verwonden met een mes. Phoebus en Esmerelda worden herenigd en ze vertrekken zonder de stervende Quasimodo op te merken. Alleen Claude is bij hem wanneer hij sterft.

De rol van Quasimodo, een mismaakte, dove en half blinde man wordt met verve gespeeld door Lon Chaney. Om iedere dag als gebochelde klokkenluider op de filmset te kunnen verschijnen had hij drieënhalf uur nodig om zich in zijn voor hemzelf ontworpen kleding te hijsen en zichzelf te schminken. Met een bochel van twintig kilo op zijn rug en in een harnas van vijftien kilo voelde hij zich beter in staat om Quasimodo’s pijn te voelen, die getergd door het leven ging vanwege zijn onbeantwoorde liefde voor de beeldschone zigeunerin Esmeralda